dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam njemačkog ovčara. Ima par mjeseci, po njemu su se počele stvarati rane sluzave (žive rane kako se kaže), rane mu se stvaraju po cijelom trbuhu, vratu, pazusima i pas užasno smrdi, pa što bh to moglo biti i kako liječiti?

O: Poprilično teško mi je na ovakav način točno utvrditi što se događa s Vašim ljubimcima. Naime, klinička slika koju opisujete kod ljubimca može biti povezano s različitim oboljenjima i zdravstvenim poremećajima - "hot spots" ili akutnom vlažnom dermatitisu – lokalizirana upala i infekcija kože, paraziti, preosjetljivost, hormonalni poremećaj,...

Hot spots ili akutni vlažni dermatitis ili pyotraumatski dermatitis uzrokuje sama životinja lizanjem, grebanjem ili grickanjem. Bolest ima sezonski karakter (rijetko se javlja zimi) te se uglavnom javlja za vrijeme toplog i vlažnog vremena, češće kod pasmina s gustom poddlakom (labrador, zlatni retriver, njemački ovčar, rottwailer, samojed, bernski planinski pas i dr.) zbog slabije ventilacije krzna.

Uzroci su lokalna reakcija na antigen kao kod alergije na buhu, atopija, alergija na hranu, ektoparaziti (krpelji, šugarci), problem s analnim vrećicama, strana tijela poput travki i iveraka zabodena u krzno, upala uha, kontakt s tvarima koje mogu izazvati iritaciju kože (razna sredstva za čišćenje), nepravilno ili nedovoljno održavanje krzna te bolna stanja izazvana promjenama na mišićno-skeletnom sustavu (artritis, displazija kuka).

Hot spot je lezija/lezije najčešće okruglastog oblika, crvene boje i oštro ograničenih rubova. Najčešće je bez dlake, samo rijetko je prekrivena dlakom, vlažna je s gnojnim eksudatom i izrazito bolna.  Može biti različite veličine do 10-tak cm i na više lokacija, a javlja se na onim mjestima koje životinja može dohvatiti  bilo da liže i grize ili da se češe i grebe šapama. Mjesto lezije će nam ukazivati na njen primarni uzrok pa ako se lezije javljaju na glavi ili vratu, vrlo vjerojatno se radi o bolestima vanjskog slušnog kanala.  Ako su lezije oko korijena repa, ukazuje na probleme vezane za analne vrećice. Ako se javljaju iznad kukova ukazuje na moguće problema s displazijom kukova i sl.  Te lezije nastaju iznenada, vrlo se brzo šire, često u roku nekoliko sati. Vlasnici znaju svjedočiti da navečer pas nije imao nikakve promjene, a ujutro kad su se probudili pas je imao leziju ili čak više njih i do veličine dlana.

Preporuka je što prije se javiti  veterinaru kako bi se spriječilo širenje lezije i mogućnost da se razvije dublja infekcija kože. Veterinar mora ustanoviti primarni uzrok i odrediti terapiju. U terapiji se provodi čišćenje lezija, dlake oko samih promjena se šišaju ili briju (olakšava se sušenje promjena na zraku kao i lakši pristup pri održavanju higijene). Čišćenje se provodi najčešće hladnom ili mlakom vodom nježno  (umiruje promjene na koži) ili blagim antiseptičkim šamponom. Nakon čišćenja rane, mogu se koristiti kreme na bazi antibiotika i kortikosteroida ili kombinacija antibiotskog spreja  i kreme. Kad se rana počne sušiti, stavljati kreme koje potiču zarastanje (Dermaflog krema).

Često je potrebno aplicirati kortikosteroide da bi se zaustavio svrbež koji je i doveo do lezije. Važno je znati da kortikosteroidi ne uklanjaju uzrok već samo svrbež i to kroz kraći period, što je dovoljno dok se ne riješi primarni uzrok i sanira hot spot.  U nekim slučajevima potrebno je psu davati sustavno antibiotik što će svakako procijeniti Vaš veterinar.    
                                                          
Kako bi se spriječilo samoranjavanje životinje, potrebno je staviti zaštitni ovratnik te stražnje šape zaštiti s debljim čarapama. Važno je redovito češljati psa i to raščešljavati dlaku do kože, a naročito na proljeće kada odbacuje poddlaku. Od ranog proljeća primjenjivati zaštitu od buha te kontrolirati analne vrećice kod pasa koji imaju problema s njima.

O različitim promjenama na koži možete saznati i u odgovoru kolege Franje Hrgote, dr. vet. med. naslovljenom Područje bez dlake sa crvenim mrljicama - gljivična infekcija, alergijska reakcija ili demodikoza.

Kako sa sigurnošću ne mogu dijagnosticirati točno o čemu je riječ kod Vašeg ljubimca, savjetujem Vam da se s istim obratite svojem veterinaru. Isti će biti u mogućnosti pregledati ljubimca kao i točno utvrditi o čemu je riječ - postaviti dijagnozu. U skladu s postavljenom dijagnozom, isti će biti u mogućnosti odrediti najprikladniji način terapije, odgovoriti Vam na sva pitanja kao i dalje Vas savjetovati po pitanju zdravlja kao i osiguravanja optimalne kvalitete života ljubimca.

OZNAKE: